Manapság fénykorát éli az ősz haj! Na nem a gyorsan öregedő társadalom miatt, hanem mert rengeteg fiatal festeti őszre, vagy ahogy a fodrászok hívják, silverre (ezüstre) a haját.  De jó, ha megelőzzük a természetes őszülést? Egyáltalán miért őszülünk?

De miért őszülünk?

Az őszülés biológiai-kémiai hátterét a bradfordi egyetemen vizsgálták, hogy kiderítsék, miért őszülünk? Az ember akkor kezd őszülni, és akkor kezd hullani a haja, ha a szervezetében kritikus szint alá csökken a kataláz enzim. Ez felelős a hajszálakban természetes úton felgyűlő hidrogén-peroxid (H2O2) lebontásáéért. Természetes fehérítő, ezért a neve biztosan ismerős azoknak, akik már melíroztak, vagy megfordultak valaha fodrásznál. A kataláz enzim alacsony szintje vagy eltűnése esetén a hidrogén-peroxid nem tud lebomlani, így kifejtheti fehérítő hatását a hajszálakban, és megjelenik az ősz haj.

Hogyan őszülünk?

A hajunk színéért a melanin fele. Egyik típusa, amely a világosabb színekért felel - szőke és vörös -  a feomelanin, míg a sötétebb színek - barna és fekete - az eumelanin révén alakulnak ki. A hajhagymában elhelyezkedő pigmentsejtekből - más néven melanocitákból - épülnek fel. A pigmentsejtek a festékanyagot a hozzájuk kapcsolódó keratinocitákhoz továbbítják. Ezek azok a hámsejtek, amelyek a haj fő alkotóelemét, a keratint termelik.  Őszülésnél a pigmentsejtek még jelen vannak, de már inaktívak. Az őszülés későbbi fázisában már a számuk is csökken, helyüket apró légbuborékok veszik át.


A korai őszülésnek több oka is lehet, erről is írtunk már korábban.


Az ősz haj nem kell, hogy korán jöjjön

Ahogy többször írtuk, az ősz haj és maga az őszülés folyamata is lassítható, kezdeti fázisban egy ideig visszafordítható. Nem kell tehát belenyugodni, ha 30-40 évesen megjelennek az első ősz hajszálak. 

Ahogy számtalan tanácsadó is hangsúlyozza, a legtöbb probléma az életmódunkból adódik. A korai őszülésnek, a hajhullásnak is kiváltó tényezője lehet, ha nem megfelelő életet élünk. 

Amiről nem tehetünk, az a genetikánk. Örökletes is lehet tehát az őszülésre való hajlam, ahogy nemünk, korunk és az etnikum is befolyásolja.
Amiről viszont mi tehetünk, az a mozgásszegény életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a hosszan tartó stressz és a különböző környezeti hatások.


Ősz haj direkt?


Manapság nem meglepő, ha egymást váltják a divatvilágban a különféle stílusok. Az ősz haj, vagy a silver iránti rajongás tartja magát az elmúlt években, fiatalok és idősek egyaránt viselik.  Külön megsüvegelendő, ha az idősek úgymond nem csinálnak viccet magukból, hogy korukhoz és kinézetükhöz nem illő hajfestékkel próbálják eltüntetni ősz hajukat, hanem méltósággal és büszkeséggel viselik azt. Hiszen nincs abban semmi szégyellnivaló. Ennek köszönhetően aztán számtalan fiatal körében terjedt el futótűzként az ősz haj. Ennek elérése azonban nem kis szakértelmet és hozzáértést igényel, és hosszútávon semmiképp nem egészséges. Lássuk is, hogy miért?

Így érd el a silver hatást!


Ahogy a legtöbb világos színű festéknél, az ezüstnél vagy ősz hajnál különösen érvényes az, hogy alá kell világosítani. Főleg, ha eredetileg sötétbarna vagy fekete hajat viselünk, és így szeretnénk elérni egy világos, ezüst hatást. Az első, és legfontosabb: ezt ne végezzük otthon! Míg a rutinos hajfestők maguknak is befestik a vörös vagy fekete hajat, addig a szükre haj elérése komoly hozzáértést igényel.
Ha lenövéssel küzdünk, vagy a hajunk továbbra is tartalmaz korábbi hajfestéket, melírt vagy a szőkítésünk sárgulni kezdett, mindenképpen szakember segítségét kérjük. A szőkítést egészen világos, szinte fehér szintig kell levinni, ugyanis utána érhetjük el a festéssel a szép ősz haj színét.

Hogy miért nagyon divatos és sikeres az ősz haj? Hát ezért!>>